Monday, August 6, 2007

Valokuvaus avartaa

Eräs valokuvausharrastuksen aloittamisen parhaita puolia on ehdottomasti se, että sitä alkaa katsella ympäristöään aivan eri tavalla. Koko ajan kävellessään katselee ympärilleen, ja myös ylös sekä alas. Etsii kauneutta sieltä mistä sitä ei ole ennen huomannut. Huomaa, että yksinkertaisimmatkin asiat voivat olla kauniita, kun niitä katsoo vähän eri tavalla. Esimerkiksi tämä meidän parvekekukkamme pudonnut emikukinto.


Toisaalta sitten taas huomaa, että ihmisenkin tekemät asiat voivat olla kauniita tai ainakin mielenkiintoisia ja upeita, kuten työmatkalla bongattu kaivuri.



Kaikkein kivointa on mielestäni kuitenkin se, kuinka näitä kauniita asioita lähtee etsimään ympäristöstään. Kun lähtee kameran kanssa kävelemään, niin ihan huomaamattaan tulee mentyä eri reittejä kuin normaalisti. Löytyisikö tuon kulman takaa jotain mielenkiintoista, kun en ole siellä koskaan käynyt? Tai sitten lähtee vaikka seuraamaan mielenkiintoista ääntä, ja löytääkin jotain aivan uutta ihan normaalien reittiensä vierestä.

En esimerkiksi tiennyt, että tällaisiakin kukkia löytyy Tampereelta (Finlaysonin Palatsin takaa puutarhasta).


Tai että lähimetsästä löytyy oikea pikkuinen koski, joka läheltä katsottuna on oikein komea ilmestys. (Tämän löysin äänen perusteella...)

(Lisää kuvia Pärrinkoskesta ja muistakin ympäristöni kauniista asioista löydät Flickr-sivultani. )

...Mutta on siinä sitten toinenkin puoli: Nykyisin ei oikein voi kulkea missään ilman että katselisi koko ajan ympärilleen miettien, miten näkemästään saisi parhaimman valokuvan. Vaikkei kamera olisikaan kaulalla.

2 comments:

/heikki said...

Siinä olet oikeassa että valokuvaaminen laittaa katsomaan kaikkea "sillä silmällä". Sitä näkee joka puolella kohteita joita ei muuten huomaisi. Itse en etsi niinkään kauneutta vaan mielenkiintoisuutta.

Toisaalta se on myös rasite kun vain kuvatut kiinnostavat asiat tuottavat mielihyvää ja kohteet joita ei jostain syystä pääse kuvaamaan tuottaa kovasti tuskaa koska usein ovat ainutkertaisia.

Tuosta syystä lopetin komeksikymmeneksi vuodeksi kuvaamisen kokonaan. Innostuin taas kun tulevaa vauvaamme varten hommasimme pikku digikameran noin nejä vuotta sitten.

Jarno said...

Joo, mielenkiintoinen on varmasti parempi sana. Lähden tästä Tampereen tapahtumien yöhön, sieltä varmasti löytyy paljon mielenkiintoista kuvattavaa! :)