Monday, August 20, 2007

Kirjoista

Olen lukenut viime aikoina jonkin verran kirjoja valokuvauksesta. Ensiksi sellaisia kirjoja joita löysin kirjastosta, mutta olen myös ostanut nyt muutaman. Seuraavassa muutamia kommentteja kirjoista:


Jarno Tarkoma: Digikuvaus - Digitaalikamerat ja niiden käyttö

Tarkoman kirja on hyvin teknispainotteinen. Se on lähinnä tarkoitettu selventämään digikuvaamisen erot perinteiseen filmikuvaamiseen verrattuna. Siinä on myös sen suurin heikkous, sillä kirja on kirjoitettu jo vuonna 2003, ja digikamerat ovat kehittyneet huomattavasti viimeisessä neljässä vuodessa. Tietenkään digikuvien ottamisen perusasiat eivät ole muuttuneet, mutta ikääntymisen huomaa usein, mikä alkaa pikkuhiljaa häiritä lukiessa. Mielenkiintoista huomata, kuinka nopsaan kehitys kehittyy nykyisin... :)

Muutenkaan kirja ei tuo paljoakaan uutta tietokoneisiin ja peruskuvankäsittelyyn tottuneelle nykynuorisolle. Parasta antia kirja tarjoaakin varmasti jo hieman iäkkäämmille henkilöille, jotka eivät ole kovin tottuneita tietokoneen käyttäjiä, ja jotka ovat siirtymässä filmikuvaamisesta digikuvaamiseen.


Pekka Punkari: Digifotokoulu

Punkarin teos on paljon yleisluontoisempi esitys valokuvaamisesta, painotus vain on digikuvauksessa. Kirjassa käydään kaikki perusasiat läpi valotuksesta, valomittarista, terävyydestä ja syväterävyydestä, valkotasapainosta ym. Myös "taiteellisia" neuvoja annetaan rajauksesta värien kautta zoomaamiseen. Lopussa on mielenkiintoinen parinkymmenen sivun vinkkilista kaikennäköisistä asioista aina ilotulituskuvaamisesta manuaaliseen tarkennukseen asti.

Digifotokoulu olikin minulle huomattavasti hyödyllisempi opus jo ennen ensimmäisen "vakavemman" kamerani ostamista. Sitä voin suositella kaikille aivan aloitteleville valokuvaajille.


Tim Daly: A Beginner's Guide to Digital Photography

Tämä kirja oli hyvin kuvanmuokkauspainotteinen. Siinä käytiin useita kuvanmuokkaustekniikoita vaihe vaiheelta läpi, aiheina mm. punasilmäisyyden poisto, montaasien teko ja värisävyjen säätö. Kirjan suurimpia ongelmia on se, että siinä oletetaan kaikkien omistavan Photoshop-ohjelman. Kuitenkin Photoshop on tuskaisen kallis esim. ilmaiseen Gimp-kuvankäsittelyohjelmaan verrattuna, joka on verkosta ilmaiseksi ladattavissa. Toki Gimpissä on lähes kaikki samat ominaisuudet, mutta eri nimillä ja eri paikoissa. Täten kirjan käyttäminen minkään muun ohjelman kuin Photoshopin kanssa on hyvin hankalaa...

Kirjassa annetaan myös ohjeita kuvien kotitulostukseen ja nettiin laittamiseen. Jälleen melko turha lueskelu minulle, vaikkakin joitain ideoita kuvien jälkikäsittelyyn sainkin.


John Freeman: How to Take Great Photographs

Tämä oli ehkä kaikkein heikoin lainaamistani kirjoista. Kirja oli julkaistu vuonna 1995, joten digikuvaamisesta siinä ei puhuttu lainkaan. Kuvaamisen perusasiat kuten aukko, suljinaika, asettelu ym. käytiin kyllä läpi, itse asiassa melko asiantuntevan oloisesti. Kirjan heikoin osuus kuitenkin olivat kirjoittajan valokuvat, joilla tekniikoita esiteltiin! Kaikki kuvat vaikuttivat hyvin valjuilta ja elottomilta, mikä tosin saattaa johtua myös kirjan painotekniikasta. Tämä on kuitenkin mielestäni korvaamaton virhe valokuvaamisesta kertovassa teoksessa. Koska kuvat olivat niin epämiellyttäviä, niin itse tekstikään ei inspiroinut lainkaan.


Bryan Peterson:
Understanding Exposure

Tämä sen sijaan oli erinomainen kirja. Tilasin sen Amazonilta, koska hyvin monessa lähteessä kehuttiin sen olevan eräitä parhaita teoksia valokuvauksen vasta-alkajille. En joutunut pettymään. Kirja vakuutti asiantuntevuudellaan jo sitä selatessa. Kuvat olivat suuria, värikkäitä ja tyylikkään taiteellisia. Kirjaa lukiessa kaikki kuvat liittyivät hyvin niihin tekniikoihin joita niillä selvennettiin, ja joka kuvan mukana oli myös niiden kuvaukseen liittyvät tiedot kuten polttoväli, aukko ja suljinaika.

Kirjassa painotettiin manuaalisen tarkentamisen paremmuutta. Tekniikka selostettiin usein ja helppotajuisesti. Muutenkin kirjailija tuntuu uskovan, että kertaus on opintojen äiti, mikä ei todellakaan tuntunut olevan huono asia. Oikeastaan ainoa asia, joka jäi hieman kaivelemaan kirjasta oli se, että yhtä tekniikkaa ei selvennetty tarpeeksi kirjan loppupuolella: Peterson kertoi, kuinka hän aina otti mittarilukeman taivaasta suurimmalla aukolla, asetteli sen jälkeen kuvan uudestaan ja mietti kuinka pitkään halusi kuvaa valottaa. Tämän jälkeen hän esitteli laskukaavan, jolla valotusta pystyi muuttamaan askelmittain.

Kaikki tämä oli ihan järkeenkäypää yhtä seikkaa lukuunottamatta: Hän ei koskaan selittänyt, miksi hän alunperin otti lukeman aina suurimmalla aukolla! Pieni asia, jonka olisi voinut selventää yhdellä virkkeellä. No, hyvin pieni virhe, mutta muuten lähes täydellisessä oppaassa se pistää silmään... :)


Näiden lisäksi sain juuri tänään Bill Smithin kirjan Designing a Photograph, joka tuntuu myös esittelevän hyvin monta tekniikkaa ja niksiä valokuvaamiseen. Tekstiä on paljon, mutta lähes joka sivulla on myös värikkäitä ja inspiroivia kuvia. Kerron tästä kirjasta sitten myöhemmin kun olen lukenut sen...

4 comments:

/heikki said...

Eipä ole tullut yhtään kirjaa luettua valokuvauksesta - niin tyypillistä mulle. Pitää kaikki aina kokeilemalla opetella. Paljon on kuitenkin olemassa kirjallista tietoa valokuvauksestakin.

Jarno said...

Joo, minä olen sellainen, että kun innostun jostain asiasta, niin haluan saada kaiken informaation siitä. :) Osa noista kirjoita on ollut todellakin hyödyllisiä minulle. Miksi keksiä pyörää uudestaan..? :)

Anonymous said...

Vilkaisemisen arvoisia ovat myös:
Jussi Aalto: Kohteena Ihminen
Pekka Potka: Mainoskuvaus Digikameralla

Jarno said...

Kiitos vinkeistä, pitääpä vilkaista. Olen kyllä tuon edellisen postauksen jälkeen selaillut ja lueskellut paljon muitakin valokuvaukseen liittyvää, joten voisi taas olla kirjapostauksen aika...