Thursday, August 28, 2008

Napista asiaa

Nikon D80 on mielestäni hyvä kamera. Olen saanut sillä paljon hyviä kuvia, ja se on pääosin intuitiivinen ja helppo käyttää.

Yksi iso ongelma siinä minulle kuitenkin on. Valotuksen lukitusnappi (AE-L). Kuten alla olevasta kuvasta näkyy, se sijaitsee etsimen oikealla puolella, ja sitä on tarkoitus painaa silloin, kun haluaa lukita valotuksen sekalaisessa valotustilanteessa ja sen jälkeen sommitella kuvan uudestaan.

Kuva Nikon Nordicin nettisivuilta.

Ongelmana vain on, että kun vasen silmäni on etsintä vasten, tuo nappi jää aikalailla tehokkaasti posken alle, ja sitä on himputin hankalaa painaa. Ainakin jos samalla haluaa sommitella kuvaa uudestaan. Myös silmälasit menevät tehokkaasti suttuun, kun oikea peukalo hinkkaa niitä vasten nappia painaessaan. Koska akkukahvassani on oma AE-L-nappinsa, pystykuvauksessa ongelmaa ei onneksi ole.

Tämän takia toivoisin, että rungon etupuolella olevan func-painikkeen voisi ohjelmoida toimimaan myös valotuksen lukitusnappina. Mutta sillä ei tunnu olevan kovinkaan monta todella hyödyllistä vaihtoehtoa. Sen voi määrittää vaihtamaan esimerkiksi tarkennustapaa (matriisi, keskipainotteinen, tai piste), mutta en ole kokenut sitä kovinkaan hyödylliseksi. Tällä hetkellä nappi näyttää minulla ISO-arvon (vaikka en muista silti painaa sitä tarpeeksi usein. :)).

Nyt olen tyytynyt määritämään AE-L-napin siten, että se lukitsee valotuksen niin pitkäksi aikaa, kunnes sitä painetaan uudestaan. Silloin peukalon saa ainakin pois posken alta sommittelun ajaksi. En ole kuitenkaan vielä päässyt tätä tekniikkaa paljoa kokeilemaan, joten kommentoin ehkä sen toimivuudesta myöhemmin...

*rant out*

4 comments:

Shrike said...

"vasen silmäni"

Tuossahan se ongelma on, vasen silmä on johtavana silmänä selvällä vähemmistöllä ihmisistä. Meillä oikeasilmäisillä ei ole mitään ongelmaa =)

Jarno said...

En ole itse asiassa edes paljoa pohtinut, kummalla silmällä kuvia otan. Vasen silmä hakeutuu vain kuin itsestään etsimelle... :)

Siksi toivoisinkin, että kameravalmistajat ajattelisivat myös meitä "vasensilmäisiä", esim. tuon func-näppäimen avulla.

Anonymous said...

Ellei silmien näkökyvyssä ole ihan oikeasti suurta eroa, niin vasemman silmän käytöstä voi ja kannattaa opetella pois.

Kyse ei ole vain kameroiden ergonomiasta, vaan ennen kaikkea siitä, että kun etsimeen katsoo oikealla silmällä, niin vasemmalla voi samaan aikaan katsoa ympäristöä. Tilannetaju (ja kuvat) paranee, kun näkökenttä ei rajoitu vain etsimen kuvaan.

Itselläni oli alussa ks. tekniikkavirhe (eli käytin vasenta silmää etsimen katsomisessa). Se johtui ihan siitä, että en ollut itse tullut edes ajatelleeksi asiaa harrastukseni alussa, ja kukaan kokeneempi ei ollut asiasta vinkkaamassa.

Opettelu oikean silmän käyttöön tuntui aluksi hyvin vaikealta, mutta pienellä sinnikkyydellä se onnistui lopulta varsin helposti. Ja voin kertoa että kyllä kannatti. Nyt oikean silmän käyttö toimii ihan yhtä luonnostaan, kuin vasemman silmän käyttö aikanaan. Tilannetaju ja kyky reagoida ympäristöön kuvaamisen tuoksinassa on paljon paljon parempi.

Jarno said...

Ihan hyvä vinkki, enpä tosiaan ole kummemmin ajatellut asiaa. Pitääkin ruveta yrittämään katsella maailmaa oikealla silmällä vasemman sijaan. :)