Wednesday, September 26, 2007

Kuvia kuvista

Kaverini osti äskettäin todella kalliin tulostimen oman tietokoneella luodun taiteensa tulostamiseen. Halusin tietenkin päästä kokeilemaan sitä, ja tulostaa omia taiteellisia valokuviani. :) Niinpä viime viikonloppuna sain aikaiseksi mennä hänen luokseen kuvia täynnä olevan muistitikun kanssa.

Huomasin heti yhden asian. Kuva, joka näyttää minun näytölläni todella hyvältä, saattaa olla aivan erinäköinen jonkun toisen näytöllä. Kaverini näytöllä kaikki kuvani olivat haaleamman näköisiä ja vaaleampia. Että sain kuvat sen näköisiksi kun itse ne halusin, kaikkien saturaatiota piti lisätä ja vääntää tummuusastetta lisää. Ilmeisesti tämänkin asian saisi jotenkin haltuun (ainakin tulostuksen suhteen) sillä, että ostaisi kalliin näytön kalibrointilaitteen... Tietenkään sekään ei takaisi mitenkään sitä, että kaikilla kuviani netistä katselevilla olisi samanlaiset säädöt monitorissaan.

Mutta kun säädöt saatiin kohdalleen ja kuvia paperille, niin tulokset olivat yllättävänkin komeita. Paperina käytettiin "vain" peruskiiltävää valokuvapaperia. Kaverini on kyllä ostamassa omalle taiteelleen jotain super-deluxe taidepaperia, joka sitten maksaa jotain kympin arkki. Pitää kokeilla sillekin tulostamista sitten joskus. Nyt olen kuitenkin todella tyytyväinen näihin nykyisiin kuviini.

Kuva kehystämästäni valokuvasta keittiömme seinällä. Alkuperäisen kuvan voi tsekata Flickristä.

Toinen homma minkä huomasin sitten kun aloin kehystää kuvia oli se, että kuvien pitää ylettyä aivan A4-arkin laidasta laitaan, mikäli ne haluaa saada näyttämään hyvältä A4-kokoisessa kehyksessä. Nyt minulla on parissa kuvassa ikäviä valkoisia laitoja. No, pitää varmaan leikata ne pois, ja laittaa kuvien taustalle mustat paperit. Yllä olevassa kuvassa oli taas toisenlainen ongelma. Ilmeisesti passepartout-paperit eivät ole minkään maailman järkevän standardin kokoisia, joten tuostakin kuvasta jäi sivuista kaistaleet pois. Mutta oppia ikä kaikki, nämä hommat pitää vain osata ottaa huomioon sitten printatessa.

Keskustelimme myös kaverini kanssa taiteen olemuksesta. Kysyin häneltä, että eikö se kuitenkin ole hiukan egoistista laittaa omaa taidettaan (tai tässä tapauksessa omia taiteellisia valokuviaan) seinälleen. Hän siihen, että "sitä vartenhan tätä tehdään, että saa halvalla kunnon taidetta seinilleen". Ja niinhän se taitaa olla. Laitan seinilleni sellaisia kuvia, jotka ovat mielestäni hyvännäköisiä. Ja kun minulla on hyvännäköisiä ottamiani valokuvia, niin eikun seinälle vain. :)

2 comments:

Tommi Puuska said...

Väriprofiili voi vaikuttaa paljon miltä se näyttää milläkin ruudulla. Jos kuvan väriprofiili on Adobe RGB (voit tarkistaa tallennettaessa, toinen yleinen on sRGB), ja ohjelma jolla kuva avataan ei osaa näyttää tai konvertoida väriskaalaa oikein ruudulle nähtävään muotoon, näyttää kuva todella haalealta eli vaatii saturaatiota lisää. Sama ilmiö jos Adobe RGB -värimaailman sisältämä kuva laitetaan nettiin ja harva nettiselain ymmärtää profiilia ja lopputulos on haalea.

Asetukset vaikuttavat asiaan tietenkin, Adobe RGB on hyvä väriprofiili printtaukseen, mutta voit tehdä köyhän miehen muunnoksen Photarissa seuraavasti ennen tallennusta: Edit -> Convert to profile, ja valitse profiiliksi sRGB IEC.... -profiili. Nyt tallennetun kuvan pitäisi näyttää nettiselaimessa, kuvankäsittelyohjelmassa ym. samalta ellei muuta profilointia ole käytössä. Tsemppiä kuvailuun :).

Anonymous said...

Hellurei toveri!
Nyt on avattu uusi haastesivusto. Haasteet koostuvat aiheista josta olisi tarkoitus ottaa valokuva kahden viikon sisällä.

Sivuston tarkoituksena on, kuten muillakin haastesivustoilla, kertätä yhteen joukko saman harrastuksen omaavia ihmisiä, yhteisen harrastuksen kehitykseksi sekä rakentavien kommenttien saamikseksi ottamistaan kuvista.

Sivusto aloitti toimintansa vasta tänään, vaikkakin ideana tämä on pyörinyt kauan mielessäni. Toivottavasti tämä pieni ja vaatimaton sivusto nimeltään "inspiring picture" tulee saamaan tuulta siipiensä alle ja ihmiset tutustuisivat tutustumisen arvoisiin ihmisiin sivuston kautta.

Tervetuloa, jos ei muuta, niin ainakin kommenntia sivuille saa tulla antamaan :) !

http://www.freewebs.com/inspiringpicture

Onnea valokuvaushetkiisi!
<3 = Jonna, hiliputin@gmail.com