Saturday, September 22, 2007

Jalustoista

Olen jo pidemmän aikaa harkinnut kamerajalustan ostamista. Pidän kovasti yöllä otetuista kuvista, ja mielestäni muutamat parhaista kuvistani on otettu yöllä. Kuitenkin jalustattomuus rajoittaa yökuvaamista, sillä aina ei vain löydä sopivaa roskista tms, jonka päälle kameraa tukea.

Niinpä näin palkkapäivän jälkeen meninkin Verkkokauppaan hypistelemään jalustoja. Ajatukseni oli sellainen, että ostaisin pienen jalustan, joka kulkisi aina helposti mukana, ja antaisi edes vähän tukea ja helpotusta kuvaamiseen. Sen lisäksi ostaisin ison ja tukevan jalustan varsinaista yökuvausta varten, ja yleensäkin niitä tilanteita varten kun lähden varsinaisille kuvausreissuille.

Pieni on kaunista

Pienestä jalustasta minulla ei oikein ollut mitään kriteerejä muuten, kuin että sen pitäisi olla helposti mukana kuljetettava. Olin selaillut netistä ja harkinnut gorillapodia, koska olin kuullut siitä paljon hyvää. Kuitenkin kun pääsin paikan päälle katselemaan jalustoja, niin gorillapodeista pienin, Original, oli aivan liian pieni minun Panasonic DMC-FZ8:lleni. Sitten taas SLR-versio oli jo liian suuri aina mukana kuljetettavaksi. Päädyinkin Manfroton 709B-malliin. Se on todella kompakti, mutta siinä on myös joka suuntaan kääntyvä pallopää. Aika näyttää sitten, kuinka hyödylliseksi se osoittautuu. Ainoa epäilykseni on se, että jalustan korkeus on vastaavasti todella matala, eli senkin alle täytyy aina löytää jonkinlainen roskis, tai sitten kuvata todella matalalta melkein maanpinnan tasosta...

Tukea täytyisi saada

Mutta sitten tuli se hankalampi osuus, eli ison jalustan valinta. Olen tässä jo jonkin aikaa pohdiskellut, että järkkärin osto tulee varmasti ennemmin tai myöhemmin eteen, joten ajattelin että ostaisin sellaisen jalustan jota voisi sitten hyödyntää järkkärinkin kanssa. En halua olla heti ensi vuonna ostamassa ihan kaikkea kalustoa uudelleen... Olin Verkkokaupan sivuilta tsekkaillut Manfroton 718SHB-mallia. Se olisi sopivan hintainenkin, noin kahdeksankymppiä. Kuitenkin kun tyrkin sitä kaupassa, niin se vaikutti liian heppoiselta, varsinkin mahdollisesti tulevaa järkkäriä ajatellen...

Järeämpiin jalustoihin siirryttäessä katselin Manfroton 190XB -jalustaa 804RC2-kamerapäällä. Se olisi riittävän tukeva, pienellä heiluttamisella en saanut sitä heilumaan. Jaloissa on kätevät pikalukot ja jalat saa lukittua myös eri kulmiin, mikä on mielestäni erinomainen ominaisuus. Kamerapäässä on jämerät kahvat kameran kääntelyyn ja vesivaaka, joka näyttää milloin kamera on varmasti vaakatasossa... Ainoat ongelmat jalustassa ovat sen noin 170 € hintalappu sekä 3-6 viikon toimitusaika... :(

Toinen tukevampi jalusta jota kaupassa harkitsin, on Velbon Sherpa 450R. Se oli myös hyvin tukeva, mutta sen minimi kuvauskorkeus on yli 60 cm, joten ihan mataliin kukkamakroihin siitä ei olisi... Pään kääntöominaisuudet taas olivat ehkä heikommat kuin Manfrotossa. Minkä lisäksi olen ymmärtänyt että Manfrotto on merkkinä parempi... Tämän jalustan puolesta puhuisi sen hinta, vähän reilu 80 €. Sitä löytyi myös suoraan hyllystä Verkkokaupasta.

Joten loppujen lopuksi en ostanut isompaa jalustaa vielä. Taidan käydä kiertelemässä ensi viikolla pari keskustan kameraliikettä ja tarkistaa niiden tarjonnan vielä ennen päätöstä. Jos jollakulla on kokemuksia tässä olleista jalustoista, tai jos haluaa suositella jotain muuta, niin otan ehdotuksia mielihyvin vastaan!

Kerron myöhemmin kokemukseni pikkujalustan pätevyydestä. :)

2 comments:

/heikki said...

Mun kokemus jalustoista on se, että ne on aina hankalalia ja niitä pitää sietää vain siksi että kameran saisi vakaaksi.

Mulla on itsellä kolme jalustaa joista yksi on mini. Heh, en kuolemaksenikaan muista merkkejä, mutta italialaisia ovat. Olen ne kaksi normaalikokoista hankkinut kauan sitten muilla kuin merkin perusteella.

Toinen normaali jalustoista on kevytrakenteisempi ja näppärämpi ja toinen tanakka ja kömpelö. Sitä ei pahemmin viitsi kanniskella painonsa takia.

Eniten olen viime aikoina käyttänyt mini jalustaa jonka tuen milloin seinää, millon sähkötolppaa vasten. Nykyisen kameran Lumix FZ7 kanssa käyttö on jäänyt minimiin. Mukana se kuitenkin hengailee varmuuden vuoksi.

Anonymous said...

Kiitos mielenkiintoista tietoa